01000100 01001110
Bir Adım Önde
DN Blog / Kurumsal Sosyal Medya Yönetimi
Kurumsal Sosyal Medya Yönetimi

Teknolojinin yaygınlaşması ve dijital dönüşmenin hız kazanması ile birlikte geleneksel medyaya olan talep azalmış ve sosyal medya yeni bir kimlik oluşturma, kendini tanımlama ve ifade etme aracı haline gelmiştir.

Güncel araştırmalara göre 4.20 milyar insan aktif olarak sosyal medya kullanıyor. Peki kurumsal şirketler bu sürecin neresinde, nasıl yer alıyor?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, sosyal medya yönetimi ile kurumsal sosyal medya yönetimi aynı şey değildir, aynı anlamda da kullanılamaz. Birçok kurumsal şirket uzman bir kurumsal sosyal medya yönetim ajansı ile anlaşıp, doğru iletişim kurarak gelişimi amaçlar. Günümüzde global pazar düzeninde varlığın korunabilmesi ve son kullanıcı trendlerinin takip edilebilmesinin altın anahtarı sosyal medya kullanımı, sosyal medya analizi ve takibidir. Sosyal medya yönetiminin, belirli başlı platformlarda içerik paylaşmak olarak algılanması kurumsal yönetimde en tehlikeli bakış açısıdır. Çünkü yapılan ufacık bir hata anında binlerce kişiye ulaşarak kurumsal itibara zarar verebilir.

Asıl sorun burada başlıyor. Sosyal medya yönetiminiz kimde olacaktır? Nasıl seçilmelidir? Sosyal medyanın artık bir gereklilik değil, zorunluluk olduğu düşünüldüğünde öncelikle sosyal medyaya olan bakış açısı geliştirilmelidir. Örneğin şirketinize önemli bir müşteri kazandırmak üzeresiniz. Toplantıya göndereceğiniz ekibi şirketinizin tüm faaliyetlerine hakim, alanında uzman, senelerce bu işi yaparak sizlere artı değer sağlamış kişilerden mi oluşturacaksınız? Yoksa farklı farklı departmanlardan konu hakkında bilgisi olmayan kişileri mi tercih edeceksiniz?

Sosyal medyayı açık kapı sürekli hizmet veren bir işletme olarak düşünüp; günleri ayları ve hatta seneleri baz alarak bir kurumsal itibar stratejisi oluşturup, içeriklerin ona göre şekillendirilmesi gerekmektedir. Kurumsal sosyal medya yönetimi kişisel sosyal medya yönetimi kadar dinamik bir süreç değildir. Ancak son trendleri takip ederek bütünsel olarak çalışmalıdır. Takipçi sayısının yüksek görünmesi kadar, kurumsal süreçlerde takipçilerin niteliği de önemlidir. Sizinle, şirketinizle ilgilenen, ürünlerinizin potansiyel alıcıları, kurumsal kimliğinizin ve itibarınızın gerektirdiği kişilere ulaşabilmek ve bu kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda içeriklerin şekillendirilmesi bu süreçteki püf noktalarıdır.

Yukarıda kurumsal sosyal medya yönetiminin bütünsel bir süreç olduğundan bahsetmiştik. Buradaki bütünsellik web sitenize, UX/UI tasarımınıza, videolarınıza, kurumsal kimlik tasarımına, reklam metinlerine kadar uzayan geniş bir süreçtir. Şirketin dijital varlığı oluşturulurken kurumsal kimliğinize uygun bir şekilde hazırlanması ve işlemin devam etmesi gerekir. Sosyal medyadaki bütünsellik de burada başlar. Mecralarda kullanılacak her bir görsel ve her bir kelime bahsetmiş olduğumuz niteliklere göre kurgulanmalıdır.

Sosyal medyanın açık kapı bir şirket olduğunu düşünmüştük. Milyarlarca kullanıcının günlük ortalama 5 saat zaman geçirdiği sosyal medyada giderek yaygınlaşan linç kültürü aslında bu işin neden uzman şirketler tarafından yapılması gerektiğinin anlaşılması için verilebilecek bir örnektir. Yapılan iyi bir yorum, iyi bir içerik kitlelere ulaşarak kamuoyu oluşturabildiği için, aynı şey tersi için de geçerlidir. Bu nedenle anlaşılması düşünülen kurumsal sosyal medya ajansının alanında uzman olması ve portföyü oldukça önemlidir. Şirketinizin fiziksel varlığı ne kadar uzman kadrolardan oluşuyorsa, dijital varlığının da uzman kadro tarafından yönetilmesi gerekmektedir.

Doğru mesaj içeren iletilerin, tüketiciye ulaşması ve kurumsal kimliğinizi yansıtması aynı zamanda şirketinizin güvenilirliğini pekiştirmesi en büyük önceliğiniz olarak yer alıyorsa, doğru bir sosyal medya yönetimine ihtiyacınız oluşacaktır. Bu önceliklerinizin karşılanmasının yanı sıra, pazarlama ve strateji yönetimi ile sosyal medya üzerinden gelirlerinizin artacağını gözlemleyebileceksiniz. Doğru sorular ve hedefleriniz, kurumsal kimliğinize uygun olarak seçeceğiniz kurumsal sosyal medya uzmanı şirketler bu yolculuk içerisinde en çok adım attığınız, yolculuğunuzun elçisi olarak var olacaktır. 

facebook icon instagram icon youtube icon linkedin icon twitter icon
predoova logo dncore logo dnserver logo cios logo
ssl icon
Kurumsal Firmamız Hakkında Kurumsal Bilgiler Departmanlarımız Sosyal Sorumluluk Müşterilerimiz İş Ortaklarımız Çözüm Ortaklarımız Kariyer
Çözümlerimiz Web Uygulama & Geliştirme Kurumsal Yazılım Geliştirme İnteraktif Danışmanlık Veri Merkezi ve Bulut Operasyon
İletişim SSS İletişim Formu Çağrı Merkezi Lokasyon
Daha Fazla... Teknolojilerimiz Haberler DN Blog