01000100 01001110
Bir Adım Önde
DN Blog / Profesyonel Olarak Web Sitesi Yaptırırken Bilmeniz Gerekenler
Profesyonel Olarak Web Sitesi Yaptırırken Bilmeniz Gerekenler

İnternetin tek tıkla dünyanın herhangi bir noktasından her an erişilebilir olması tüketiciler ve işletmeler için büyük avantajları da beraberinde getirmiştir. Son yıllarda internetin fiziksel dünyaya adaptasyonu o kadar hızlı olmuştur ki fiziksel dünyada yer alan hemen hemen her şey sanal ortama taşınmıştır. İnsanların tüketim alışkanlıklarının değişmesi, internet ortamında web sitesinin varlığını da şekillendirmiştir. 

İnternet evreninde bilgiye ulaşmanın kolay olması birtakım zorlukları da beraberinde getirmiştir. İnternet ortamında bir işletmenin tanıtılmasını ve tanınmasını sağlayan en temel faktör o işletmenin web sitesidir. Burada devreye giren kullanıcı deneyimi; şirketin duruşu ve felsefesinin yansıtılması, kullandığı teknoloji, tasarımı, alt yapısına bağlı olarak şekillenir. Sadece web sitesine bakarak şirketin büyüklüğü, hizmet kalitesi hakkında temel bilgi sahibi olunabilir. Bu nedenle bilgi çağı diye tanımladığımız günümüzde bir web sitesi olmalı mıdır sorusundan ziyade profesyonel bir web sitesi nasıl olmalıdır sorusuna yönelmek daha doğru olacaktır.

Günümüzde işletmelerin sanal varlıklarının yansıtıldığı ve bununla birlikte pazarlama faaliyetlerinin de gerçekleştirilebildiği web siteleri, ilk olarak teknolojik trendleri takip etmelidir. Herkes internet kullanabilir ancak her profesyonel duruşun olduğu gibi internette var olmanın da belirli başlı kuralları vardır. Bilgiye erişmenin yeni teriminin ‘Google’lamak’ olduğu düşünüldüğünde dünya genelinde büyük küçük fark etmeksizin arama yapmak için Google kullanılır. Google ise, internet sitesinin sağladığı bilgiyi kullanıcıya sunma aşamasında pek çok farklı dinamiği gözden geçirir ve aralarından eleme yapar. Bu nedenle düşünülen web sitesinin Google fenomenlerine uygun yazılması temel belirleyici faktörlerden biridir.

Genel olarak internet kullanımı ve değişen web sitesi algısından bahsettik. Peki profesyonel bir web sitesi için hangi aşamalar izlenmelidir?

Profesyonel bir web sitesi yaptırmaya başlamadan önce cevaplanması gereken ilk soru web sitesinin hangi amaca hizmet edeceğidir. Web sitesi ile firma ve ürünler tanıtılabilir, ürünler fiziksel mağaza kadar etkin bir şekilde satışa sunulabilir, işletme için potansiyel müşteriler bulunabilir, marka bilinirliliğinin artmasında rol oynayabilir. Hangi sektörde bulunulduğu fark etmeksiniz hangi amaç doğrultusunda web sitesi yaptırıldığı öncelik olarak tespit edilmelidir.

Farklı ihtiyaca göre şekillenen ve bu doğrultuda farklı ihtiyaçlara cevap verebilen web sitelerini, değişen teknoloji alışkanlıkları neticesinde internette yürüyen sanal varlıklar olarak nitelendirmek yanlış olmayacaktır. Peki web sitelerinin internette yürüyebildiğini varsayarsak, firmanızın hangi kullanıcıyı ziyaret etmesini istiyorsunuz? Peki sizi ziyaret etmek isteyen kullanıcılara ne ikram edeceksiniz? Onları alışveriş yapması için mağaza turu mu yaptıracaksınız? Çocuklarına hikaye mi anlatacaksınız? Ya da sadece kendinizi tanıtıp arkadaş mı olacaksınız? Sektörünüze ve ulaşmak istediğiniz hedef doğrultusunda bu sorunun cevabını vermek profesyonel bir web sitesi oluşturmanın ilk basamağını oluşturur.

Profesyonel bir web sitesinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kullanılan alt yapı teknolojisidir. Güncel istatistiklere bakıldığında web sitelerine erişim %70 – %80 oranında akıllı telefon, %20 – %30 masaüstü ve %2 oranında ise tabletler aracılığı ile sağlandığı görülmüştür. Bu oranların bize ne anlattığından bahsedecek olursak; Web sitesi oluşturulurken kullanıcı deneyimi ve teknoloji trendi baz alınarak 5inç’e kadar küçük ekranlara sığabilen, dikey ölçekte mobil teknoloji standartlarına göre yapılandırılmış, portre tasarımını göz önünde bulundurularak tasarlanmış, telefon kullanıcılarının alışkanlıklarına göre şekillenen bir web sitesinden bahsetmiş oluruz.

Bununla birlikte değişen arama motoru talepleri, internet sitenizin varlık stratejisine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Arama motoru optimizasyonunda yükselme hedefinizin olması durumunda oluşturmak isteğiniz web sitesinin ek teknik beceriler taşıması gerekmektedir. Ancak bu süreç yolda belirlenebileceği için şimdilik teknik detaylara girmek doğru olmayacaktır.
Yukarıda ele alınan standartların sağlanabilmesi ise yazılım teknolojisine bağlıdır. Web sitesinde kullanılan yazılım teknolojisi sitenin çalışma şeklinden, güvenliğine, kullanıcı deneyiminden, tasarım kabiliyetlerine kadar pek çok dinamiğe etki etmektedir.

Yazılım teknolojisinin ardından yansıtılmak istenilen firma kimliğine göre şekillenmesi gereken tasarım, son trendlere uygun olarak ele alınmalıdır. Tasarım süreci profesyonel bir site hazırlanırken üzerinde en fazla zaman harcanan alandır. Web sitesi tasarımları; kullanıcıların etkileşim içerisinde oldukları arayüzleri kolay hatırlanabilir, kolay erişilebilir, kullanıcıların ihtiyacı doğrultusunda ilgili sayfaya kolayca yönlendirilebilir şekilde işlenmelidir. Yazı tipi, metinlerin hizalanması, yazı boyutu, arka plan rengi, logonun kullanımı gibi birden fazla tasarım bileşenini beraberinde getiren tasarım süreci profesyonel bir web sitesi oluşturulmak istendiğinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalarda yer alır.

Dünya genelinde 4 milyarı aşkın insan gün içerisinde internetle bir şekilde muhatap oluyor. Milyarlarca kullanıcının yürüdüğü yolun daha güvenli olabilmesi için devletler tarafından alınan ve kullanılması zorunlu tutulan birtakım sözleşmeler mevcut. Firmaların ve kullanıcıların internet erişimini daha güvenli bir deneyime dönüştürmek için şekillenen yasal süreçlerin getirilerini firma olarak takip edilmesi gerekmektedir.

Fiziksel dünyada erişilebilen her şeyin sanal olarak var olması, kişilerin hak ve özgürlüklerini bu dünyada da koruyabilmesi gerekliliğini de beraberinde getirdi. Bu nedenle son olarak profesyonel bir web sitesinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise kişisel verilerin işlenebilmesi için getirilen yasal yükümlülüklerdir.

facebook icon instagram icon youtube icon linkedin icon twitter icon
predoova logo dncore logo dnserver logo cios logo
ssl icon
Kurumsal Firmamız Hakkında Kurumsal Bilgiler Departmanlarımız Sosyal Sorumluluk Müşterilerimiz İş Ortaklarımız Çözüm Ortaklarımız Kariyer
Çözümlerimiz Web Uygulama & Geliştirme Kurumsal Yazılım Geliştirme İnteraktif Danışmanlık Veri Merkezi ve Bulut Operasyon
İletişim SSS İletişim Formu Çağrı Merkezi Lokasyon
Daha Fazla... Teknolojilerimiz Haberler DN Blog