Yakın Geleceğin Kurumsal Teknolojisi Endüstri 4.0
İnsanlık için bir hayalden ibaret zannettiğimiz, filmlere konu olmuş birçok teknolojiye günlük hayatımızda rastlıyoruz. Teknolojinin hayatımızdaki rolü gün geçtikçe artıyor. Bu yazımızda firmaların pazarda rekabet avantajı sağlayarak, rakip firmalardan bir adım öne çıkmasını sağlayan, önümüzdeki yıllar içinde gerçekleşmesi kaçınılmaz olan sanayi devriminin yeni çağı “Endüstri 4.0” teknolojisinden bahsedeceğiz. Endüstri 4.0 tanım olarak hayatımıza 2011 yılında girdi. Peki beraberinde neler getirdi?
Endüstri 4.0 konusunun özümsenebilmesi için gerçekleşen sanayi devrimlerinin bilinmesi gerekir. Sanayi devrimleri, temelde teknolojinin etkisiyle büyük değişimler yaratmıştır. Büyük devrim olarak, 1800’lü yıllarda ilk buharlı mekanik makinenin geliştirilmesiyle başladığı kabul edilen sanayileşme, elektrik ile seri üretime, 1967’de ilk bilgisayarın gelmesi ile otomasyona ve günümüzde kullanılan internet altyapısının etkisiyle devrim gittikçe büyüyor, akıllı sistemleri daha çok hayatımızın ve iş süreçlerinizin bir parçası olmaya sürüklüyor.
Endüstri 4.0, sürekli ve hızla değişen teknolojilerin kullanımıyla, tüm iş süreçlerinde bütünlüğün sağlanmasında görev alıyor. Yüksek hız ve çok düşük hata payı ile anlık olarak denetlenerek çalışan bir sistem ile rakiplerinizden farklılaşmanızı sağlıyor.
Teknolojiyi azami düzeyde kullanan firmalar her zaman farkını ortaya koyar. Peki, firmanız hangi teknolojiyi kullanarak farklılaşabilir, hangi teknoloji ile iş performansını artırabilir? Doğru altyapı ve doğru teknoloji diye başlayan cümleden çıkarımla, firmanız için doğru altyapı veya doğru teknoloji nedir? sorularını soruyor olmamız gerekir. Öncelikle, firmanızın iş süreçlerinde en çok vakit kaybettiği alanları, işinizin gereği olarak kullanmanız, uygulamanız veya ölçmeniz gereken faktörleri belirleyebilirsiniz. Sektörünüzde pazarda rakiplerinize karşı durumunuzu ortaya koymak için SWOT analizi yapabilirsiniz. Bu şekilde firmanızın güçlü, zayıf yönleriyle birlikte sahip olduğu fırsatları ve tehditleri değerlendirerek gelişmesini istediğiniz alanları planlayarak mevcut düzeni etkili teknoloji kullanımı ile güçlendirebilirsiniz. Unutmayın, Endüstri 4.0 teknolojik bir hedeftir. İlk hedefimiz Akdeniz değil, ancak bir sonraki hedef neden olmasın?
Endüstri 4.0 Katkılarıyla
Kısaca endüstri 4.0 ile hayatımıza giren kavramlara giriş yapalım.
Temel Kavramlar
Nesnelerin İnterneti
Günlük yaşantımızda kullandığımız- cebimizdeki telefondan kolumuzdaki saate, evimizdeki fırından, otomobilimize- her an birbirine bağlı ve akıllı cihazlar kullanıyoruz. Bu cihazların bu şekilde birbirine bağlandığı gibi üretim/hizmet de sensör ve akıllı cihazlar ile birbirine bağlanabiliyor ve yönetilecek büyük bir veri üretiyor. Cihazlar arasındaki bu bütünlük ve etkileşim de nesnelerin interneti olarak adlandırılıyor.
Hizmetlerin İnterneti
Üretim ortaya konurken bir yandan da bu sistemleri internette bir servis halinde yöneten ve birbirine bağlayan bir de hizmet modelleri oluşmaktadır. E-posta servisleri, bulut (cloud) teknolojileri gibi duyduğunuz internet tabanlı birçok hizmet, aralarındaki etkileşimle beraber, Endüstri 4.0 teknolojisinin “hizmetlerin interneti” kavramını oluşturuyor.
Siber – Fiziksel Sistemler
Otomotiv fabrikalarındaki robotlar ya da telefonunuzu bir araya getiren insansız üretim bantları gibi sensor ve yazılımlarla bir araya gelmiş, işlemlerini bu sanal beyinler ile ancak fiziksel olarak gerçekleştiren otonom sistemlere “Siber – Fiziksel Sistemler” denmektedir. Endüstri 4.0 teknolojisinin 3. temel kavramı olarak olmazsa olmaz bir alandır.
Herkes için Endüstri 4.0 adlı yazımızda, sektörel bazda endüstri 4.0 konusuna değinerek, Endüstri 4.0’ın neden gerekli olduğundan bahsedeceğiz.